Gen05 Committee Members

Gen05 Committee Members Gen05 Committee Members

Malam Perdana Siswa Pandan 2009

Malam Perdana Siswa Pandan 2009 Malam Perdana Siswa Pandan 2009

GlenView Villa Open House

GlenView Villa Open House GlenView Villa Open House

First Year moment

First Year moment First Year moment
Assalamu'alaikum wbt..Ahlan Wasahlan~
.: Latest News From Gen05 :.

tanpa sinergi timbul tragedi

Posted by GEN 05 on Monday, January 31, 2011 , under | comments (1)



sekumpulan besar arnab dan tikus berperang habis-habisan. puncanya mereka berebut untuk menguasai satu kebun keledekberhampiran hutan tempat tinggal mereka. sudah banyak nyawa terkorban di kedua-dua belah pihak, namun mereka terus berperang.

akhirnya hanya seekor tikus dan seekor arnab sahaja yang tinggal. itupun tubuh badan kedua-duanya cedera dan luka-luka. nampaknya kini mereka berdepan satu lawan satu.

"ini pertarungan penentuan"

"ya, ini persoalan hidup atau mati!"


"mengapa kamu perlukan sangat kebun keledek itu? mengapa kamu tidak cari sahaja makanan dalam hutan dan serahkan kebun keledek itu kepada kami?" kata arnab.


"di hutan, makanan sudah semakin kurang. kami terpaksa bersaing dengan binatang lain". jawab tikus.

"oh, begitu.." kata arnab mula memahami.

"kenapa pula kamu inginkan kebun itu?" tanya tikus.

"kami pun sama juga. sekarang musim kemarau. kami kehabisan makanan. jika kami tidak dapat kebun keledek itu kami akan mati"


"oh, serupalah naib kita. tanpa kebun keledek tu kita semua akan mati".

"tetapi sekarang, semua kawan-kawan kita sudah pun mati kecuali kita berdua" balas arnab sedih. tikus berdiam diri dan juga berasa sedih.

"selama ni saya tak tahu arnab makan ubi keledek" ujar tikus.

"eh, tidak! kami tidak makan ubi keledek. kami hanya makan daunnya!"

"daun? kami pula makan ubinya! jadi selama ni kita sama-sama berebut kebun keledek ni tapi hanya untuk bahagian yang berlainan? kami tikus hendakkan ubinya dan kamu arnab perlukan daunnya".

"mengapa sekarang baru kita tahu? sepatutnya peperangan ni tidak berlaku. kita sepatutnya berunding bagi mencapai kesepakatan".

"ah! malangnya kawan-kawan kita semua sudah mati".

moral: dalam apa jua konflik, rundingan yang harmoni amat perlu untuk menghindarkan berlakunya krisis yang lebih besar. 'win-win' situation boleh dicapai sekiranya kita bersikap terbuka dan saling bekerjasama.

sumber: majalah solusi isu 28

Alhamdulillah

Posted by GEN 05 on Wednesday, January 26, 2011 , under | comments (0)




Alhamdulillah, bersyukur kita kerana setelah satu sem sesi transformasi , putik-putik kesedaran mula kelihatan segar membugar  bagaikan embun di pagi hari. Adakah ia akan hilang dengan tersejat begitu sahaja? Jawapannya tidak! Kerana istiqamah-lah yang bakal kita lakukan akan menutupi dan menjaga setiap langkah yang bakal kita lalui. InsyaAllah.

Wahai saudara sekalian, setiap langkah Pertama perlu diikuti dengan langkah Kedua. Pepatah Inggeris ada mengatakan, 1000 steps start with a single step. Oleh itu, dalam langkah ke-2 ini, satu bahagian yang dicadangkan dan menjadi sangat penting dalam pembangunan insaniyah kita ini ialah - Revolusi Pemikiran. Sebagai kesinambungan daripada transformasi hati, anjakan pemikiran merupakan aspek yang perlu kita kuasai sebagai seorang yang bergelar Muslim. Sebagai contoh, ada seorang insan lelaki yang telah dibesarkan dengan agama yang cukup baik,berperwatakan yang baik, dan tahu mengenai selok belok agama ini seadanya. Tatkala datang seorang wanita yang tidak kurangnya keperibadian dan kecantikannya, maka apakah jalan yang patut ditempuh bagi lelaki tersebut ? Secara halal dan telus atau sebaliknya ? Di sinilah fungsi hati dan pemikiran sangat memainkan peranan dalam menentukan  langkah seterusnya yang perlu diambil. Hati perlu kekal tunduk kepada Allah dan bukan bertuankan kepada sang nafsu. Otak kita pula berperanan membezakan antara yang baik dan yang buruk.

Bagaimanakah kita boleh mencapai tahap pemikiran yang se-optimum mungkin? Jawapannya, berfikirlah dengan bertunjangkan Al Quran dan As-Sunnah, dengan segala ilmu dan kelebihan yang kita ada. Oleh yang demikian, Al Quran dan As-Sunnah-lah yang sepatutnya menjadi panduan yang utama dan bukannya bertuankan buku-buku filosofi atau yang seumpamanya, yang difikirkan terbaik walhal tidak. Walau bagaimanapun, menjadi satu tanggung jawab bagi kita untuk menuntut ilmu yang sangat pelbagai kerana pengetahuanlah  yang bakal merangsangkan otak kita untuk terus berfikir secara mendalam dan ini termasuklah membaca buku-buku filosofi. Ingatlah, tertib itu sangat penting dalam membawa satu pemikiran yang berjaya.

Dalam era globalisasi ini, perang pemikiran menjadi satu medan penguasaan sesebuah masyarakat. Lihat sahaja bagaimana hiburan menjadi guru kita pada hari-hari yang mendatang. Apakah persepsi kita mengenai hiburan ini? Adakah ia bersifat hajiyat tahsiniyah atau pun dharuriyat? Sedar atau tidak, minda kita ini telah didoktrin sama ada mengikut acuan Barat serta Timur, bahawa hiburan begitu penting dalam kehidupan, bahkan dijadikan salah satu bentuk daripada jalan-jalan kehidupan. Kita juga lebih gemar berseronok-seronok dan bergelak ketawa berdekah-dekah, sepanjang hari pun tak kisah sedangkan ada pesan dari Ar-rasul s.a.w :

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : لا تكثروا الضحك فإن كثرة الضحك تميت القلب . (رواه ابن ماجه)


Contoh lain yang paling mudah ialah muzik yang tiap hari dicanangkan pada telinga kita. Wahai saudara yang saya kasihi, ayuh kita membayangkan dua situasi.
Situasi pertama : Berada di pusat membeli belah yang menggunakan ayat-ayat Al-Quran sepanjang beroperasi.
Situasi kedua : Berada di masjid yang menggunakan lagu rock untuk menarik remaja-remaja menyertai program masjid.

Adakah kita berada di zaman di mana situasi pertama lebih efektif??

Dengan izin Allah, secara sedar atau tidak, keseluruhan kita sedang menuju ke era kegemilangan Islam. Sesungguhnya Islam kian bangkit, tetapi persoalannya adakah kita menjadi orang-orang yang memegang  tiang –tiang yang bakal membentuk satu sistem, di mana Islam diamalkan di seluruh pelosok dunia?
Selain itu, saudara saudari sekalian, ayuh kita teruskan memboikot produk yahudi. Ini bukan sekadar budaya yang kita mahu wujudkan, malah lebih tepat lagi satu iktikad dan manhaj yang melekat di dinding-dinding kepala kita untuk berjihad dan mati syahid dalam hidup kita ini. Beranikah kita? Atau kita sekadar beromong-omong kosong dan hangat-hangat tahi ayam? Di manakah semangat jihad kita?

Ingatlah Allah berfirman:
Maksudnya : Dan di antara manusia ada yang menjualkan dirinya demi mencari keredhaan Allah.
(surah al-Baqarah 2: 207)

Pada 27 Disember 2008, ketika tirai Maal Hijrah 1432 H baru dibuka, Rejim Zionis Israel telah mengganyang Palestin. Apakah yang kita masih lakukan pada waktu ini? Ke KLCC untuk menyambut tahun baru dengan pesta muzik?  Dalam kehidupan seharian kita, pernahkah kita membincangkan isu Palestin bersama kawan-kawan kita di kafe fakulti atau ketika seronok menikmati nasi kukus hari Jumaat?

Cukuplah memberi alasan–alasan untuk tidak mahu komited dan bertanggung jawab dengan perlakuan diri kita. Menyalahkan orang lain tanpa melihat diri kita. Ruang untuk menyumbang dan berjihad sangat luas tetapi sebaliknya sikap kita, berpaling bagaikan pengecut yang lari dari medan perang, berputus asa bagaikan wira yang menangis kerana hilang kedudukan dan nama. Kepada yang belum memahami tentang kewajipan kita memboikot, ayuh bersama-sama memboikot. Kepada yang sudah memahami tentang kewajipan kita memboikot, janganlah kerap kali mencerca orang yang masih belum memahaminya, bahkan teruskan memberi kefahaman kepada golongan tersebut. Perjuangan kita bukan hanya untuk seketika, tetapi sehingga ke hembusan nafas terakhir.

Wassalam. Fikir-fikirkan. :)

the first...or the last?

Posted by GEN 05 on Saturday, December 25, 2010 , under | comments (0)




 Dah 3 minggu kite masuk sem 4, but to me, xrse pon mcm 3 mggu.lme sgt rsenyer..

1st week: getting ready for the new sem. New mind set. Fresh mind..nak study!!
2nd week: dinner..”yay” kne wat psmbhn. tggl jap r study. 3 ari je pon..
3rd week: self study anat. Should be individual study but…PreSEntaTion!!..ooh,anat je spnjg mggu..

Bile fikir balik,xdela pack sgt pon. tp tensen die,Allah je yang tau. someone said to me, tu bru sikit..pasni,lgla~ sebok..
Emm,padah tok orang yang mmg xpandai jge mase. I know u guys are not like this = me (buang mse mmg the 1st expertise) 

Okay, the intro is a bit long. Boleh bayang x ble post ni akn last? Mayb, dis gonna be the longest post u ever read. :p

Bile da masuk universiti, barula terase rndu sgt kat zaman sekolah dlu. Byk kngn manis walaupun byk jgak kngn xmanis tuh. Tipula kalo ckp zman skola xde tensen..UPSR,PMR,SPM = EXPECTATION.. Tp, 2la y akan kite knang nnt. Even y pahit 2, bleh jd manis ble knang blik (after graduate la)..caye x??

So, my point is, even cmne sush pon kte rse tok sem ni, sem2 akn dtg ke, dont give up my frens..jangan study mmanjang sampai study 2 the 1st priority, sampai  asingkan diri dr society, xmau lgsg tlibat dlm aktiviti2 dlm klas/fakulti (sb nk prepare for pro). senang citer,jangan study smpi neglect the important things, hubungan dengan Allah dan hubungan dengan manusia..please don’t be like this,Allah kan ada..he knows the best for us. Kte usaha ,doa n tawakal, insyaAllah he will guide us to the best path he had chosen. Lagipon, ni jela the last chance for u guys to collect memories as a student y x dbebankan by other responsibilities (eg: ur own family) 


" You will be successful at any work you do if you have strong determination and an iron will."


So, ladies and gentlemen
Get my point?
No matter how busy we maybe
We must keep our 1st class mentality
For the sake of our Islam
Our nation
Our happiness (here and hereafter)..amin..


p/s’s:
·         JK for this is going to be the longest post u ever read
·         Sori byk2 kalo tslh tulih. Xrti mnulis r,tp tingin nk tulis b4 blog ditutup (incase kalau close, adela experience mnulis dlm blog..BD)
·         Emm,mcm ad byk grammar mistakes, tp xpela kan kwn2..im still learning..buah cempedak dluar pgr,ambil galah tlong jolokkan,saye bdak bru blajr,kalo salah tolong tunjukkan..(dengan berhemah ye)
·         Kalau ade y rse tajuk kat atas 2 cm xkne,sile tye. Jgn suuzzon trus..B)
·         Kne wat warne2 jgak.blog nih klabu sgt..







Apa yang hilang?

Posted by GEN 05 on Wednesday, November 17, 2010 , under | comments (0)



Assalamualaikum wbt... Selamat Hari Raya Aidil Adha... 

Semoga rakan-rakan seperjuangan sekalian selamat dan sejahtera di halaman kampung masing-masing... Sempena semangat ibadah qurban yang sedang hangat dijalankan... Ayuh, kita lihat dan baca satu luahan hati seorang sahabat kita, yang boleh ditakrifkan sebagai tazkirah musim cuti... Yelah, tak sempat nak berkumpul kan, blog ni pun jadilah... 

Transformasi hati, inilah satu teori yang perlu dijadikan praktikal bagi kita dalam meniti masa sebagai pemuda dan pemudi, wahai warga gen05 sekalian. 

Sesungguhnya, hati yang sihat dan bebas dari cengkaman nafsu merupakan titik tolak perubahan bagi mengubah tingkah laku kita yang kian terjerumus kepada kelekaan dunia ini. Nafsu bukanlah sekadar syahwat seperti yang disalah ertikan, nafsu ini merangkumi semua aspek yang membawa kita kepada kejahatan.

 " Sesungguhnya hawa nafsu itu sangat membawa pada kejahatan

(Yusuf: 53)


Sebagai contoh, tatkala kita kesuntukan masa dalam mengulang kaji, kita akan berkata: “Weh, x cukup masa-lah… mane sempat nk study sume nih”. Ingatlah bahawa masa yang diperuntukkan pada kita adalah sama iaitu 24 jam sehari, 7 hari seminggu seperti mana yang telah ditetapkan oleh Allah swt. Sedar atau tidak, hawa nafsu kitalah yang membuatkan kita untuk menjadi leka. Sadisnya, kita terbuai dengan nafsu serta tunduk padanya. Mungkin ada pula sekelompok manusia yang berkata : "Aku nak ubah diri aku tapi tidak boleh”. 

Penyelesaiannya cukup mudah wahai sahabat-sahabat yang dikasihi, mulakan perubahan dengan BISMILLAH dan insyaAllah akhirinya dengan ALHAMDULILLAH. Satu konsep yang ringkas dan mudah tapi kesannya cukup membuahkan hasil. Tidak kira apa jenis pekerjaan, tatkala dimulakan dengan mengingat kepada Allah Tuhan sekalian alam, maka cenderunglah hati kita untuk menjauhi perbuatan jahat dan bersungguh pula dalam melakukan perkara yang penuh faedah. 

4 kata kunci utama dalam usaha untuk memperoleh kejayaan/kebahagiaan : Usaha, Tawakkal, Syukur dan juga Redha... 

Jangan lagi lari daripada suatu kejayaan yang memang tidak mustahil untuk kita miliki. Malangnya dari hari ke hari, kesilapan yang sama kita lakukan. Leka dengan komputer, TV, bantal, Mp4, ataupun perbualan yang x satu pun membawa kepada pengabdian kita pada Allah. Persoalkanlah perkara2 begini dalam jiwa kita. Adakah kita masih mempunyai ruh cinta akan Islam ? Atau cinta akan keduniaan yang kian banyak menyelubungi kita ? Adakah pengorbanan itu sudah bercerai daripada budaya hidup kita ? Sampai kapan kita akan terus melakukan kesilapan demi kesilapan ? Berapa lama lagi kita akan terus mengijinkan ego akan bersarang dalam hati?

Satu biaah yang soleh dan muslih sangat perlu bagi memastikan setiap Muslim di atas muka bumi ini mendapat kejayaan yang agung. Jangan sesekali memperkotak-katikkan usaha orang lain, ayuh kita buka ruang untuk kejayaan orang. Janganlah mengamalkan kata-kata seperti : “Aik study ke…ala kenapa nih study..ko kan  dah pandai!”.   Ingatlah bahawa, impaknya sangat besar. Jangan terlalu memuji-muji, ataupun memandang orang lain sebelah mata, sebaiknya kita saling memotivasikan antara kita, supaya timbul suatu kekuatan untuk bergerak sama-sama maju ke depan.

قال رسول الله : إ يا كم و التمادح فإنه الذبح

Maksudnya: “ Berwaspadalah dengan puji-pujian kerana ia boleh menyembelih.”

Inilah cetusan hati ku yaang juga tak lari dari kesilapan, harap kita ubah bersama-sama pada sem yang akan datang. Ayuh, kibarkan bendera "Zero Repeater" untuk sem ke-4 nanti... 6 tahun itu sudah cukup lama, sudikah anda menambah tempohnya lagi ? 

berbaloi-baloi

Posted by GEN 05 on Sunday, October 10, 2010 , under | comments (0)



*clear throat*

Alhamdulillah3x

walaupun semua persiapan semuanya last minutes, tapi akhirnya cooperation yang sangat mantap telah membuahkan hasilnya..tahniah gen05!!

1st place-dikir bersalam
1st place-choral speaking
1st place-most beautiful lecture hall
2nd place-most charming photo contest-zawani
2nd place-poster-balqis

'ambo malu demo comei comei'
most beautiful lecture hall
orang kuat booth
'why do we greet people? to get their names and phone numbers'
posters
'ghama-ghama kito dikir, jange dikir sajo'
'then how, how how'

korang rasa?

Posted by GEN 05 on Wednesday, October 6, 2010 , under | comments (0)





Just to share aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and
readings, banyak sangat orang dok cerita pasal pengalaman kena tindih
ni. Betul ke kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin
atau hantu? 

Orang ramai describe kena tindih seperti tak boleh gerakkan seluruh badan,
hujung jari, terasa berat kat dada, nampak benda-benda pelik-pelik (hantu, makhluk hitam dan sebagainya) 



Kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena. Aku pun jujur
pernah ada pengalaman kena 'tindih' ni masa sekolah menengah dulu. Adalah
dalam 3-4 kali jugak. Masa tu aku sedar. Boleh bukak mata separuh. Aku 
tau aku sedar, tapi tak boleh gerak. Kadang-kadang geram, sebab tak boleh
gerak. Lepas 5 minit baru boleh gerak. Aku dulu pun takut. Memang ingat kena hempap dah. Lepas boleh gerak tu seram sejuk je.

Tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia, baru la
aku tau kebenaran dia. Ni aku nak cerita sikit pasal fenomena hempap/tindih atau nama medicalnya 'sleep paralysis' .

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur' adalah condition
yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary
(sementara). 

Temporary paralysis ni selalu berlaku bila masa-masa nak tidur (hypnagogic
paralysis) atau baru-baru bangun dari tidur (hypnopompic paralysis) 
ok, normal badan manusia bila tidur, bila masuk stage tidur yang nyenyak
atau REM (rapid eye movement. Waktu nyenyak ni, bijik mata kita
gerak-gerak) stage. Otak akan bagi tau badan kita suruh rehat. So, badan 
kita kira macam switch off kejap. REM atonia (tader muscle tone). 
ok, otak kita pun ade switch off button dipanggil reticular
activating system RAS. Bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off
RAS ni. So tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) sahaja 
yang on. Kiranya screensaver lah atau hibernate.

So, bila kita bangun, RAS switched on balik. Kita sedar fully awake
state. Tapi kadang-kadang, electrical signal tak diactivate kan oleh otak
suruh switch on balik badan kite. Maka masa tu la badan kita lumpuh 
seketika before otak activate balik. Memang menakutkan tapi benar.
Tapi paralysis tu tak semestinya complete atau full. Kadang- kadang partial
atau sebahagian sahaja, tu ada yang boleh gerakkan ibu jari, tetapi badan lain
lumpuh etc.



Lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang sekali dengan
hallucinations (halusinasi) either dalam bentuk auditory (dengar
bunyi pelik-pelik) , visual (nampak benda bukan-bukan) atau tactile (deria sentuhan, 
terasa benda sentuh/hempap dan lain-lain.) 

sebab-sebab atau benda-benda yang boleh trigger sleep paralysis: 

1. tidur dalam posisi terlentang terlalu lama 

2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock) 

3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidur la ni...penat sangat) 

4. stress yang banyak kat otak...masalah keluarga, kewangan 

5. pertukaran gaya hidup secara tiba-tiba ( macam biasa dok rumah saja, tetiba esok pergi panjat gunung, kayuh basikal..) 

6. orang yang ada penyakit narcolepsy 

konklusinya: jangan cepat judge sesuatu perkara based on satu pandangan sahaja..
p/s: cerita bukan pengalaman sendiri (taken somewhere else), cuma nak trigger tahap curiosity korang je

Restart

Posted by GEN 05 on Sunday, September 26, 2010 , under | comments (0)



*clear throat*

pencil hikmah ni wujud balik setelah lama meninggalkan site ni. ya, mungkin dah bersawang tapi masih tak dapat dilihat dengan mata kasar even dengan menggunakan spec berbingkai adidas sekalipun. mungkin hanya dapat dilihat dengan mikroskop tingkat 12 sahaja. sejuta kemaafan dipohon sempena bulan yang mulia ni sebab mungkin pencil hikmah dah terlalai dengan amanah yang diberi untuk mengupdate site gen05. InsyaAllah pencil hikmah akan cuba mencuri masa yang ada untuk memastikan site ni terisi dengan info yang baik dan membina. so, pencil hikmah membuka seinfiniti peluang kepada semua ahli gen05 yang berminat untuk berkongsi pendapat, meluahkan persaan yang terpendam, apasajalah yang nak diceritakan dengan menulis di site ni. usah malu dan ragu sebab sebarang jenis identiti boleh dirahsiakan.

di bulan syawal yang mulia ni juga, marilah sama-sama kita meng'complete'kan puasa 6 yang semestinya  mempunyai banyak kelebihan..


Dari Abu Ayyub Al-Anshory ra bahwa Rasulullah SAW bersabda: “Barangsiapa berpuasa Ramadhan, kemudian diikuti dengan berpuasa enam hari pada bulan Syawwal, maka ia seperti berpuasa setahun.” Riwayat Muslim


till we meet again

regards, 
pencil hikmah

Tak Salah Berubah

Posted by GEN 05 on Friday, August 6, 2010 , under | comments (0)



Assalamualaikum wbt,

Genap sepurnama sudah kita melayari bahtera hidup sebagai pelajar Medik Tahun 2,  dan seharusnya kita mengucapkan syukur kepada Ilahi atas segala nikmatnya yang tak terhingga.

Selawat dan salam ke atas Rasul junjungan, Nabi Muhammad saw.

Ramadhan yang dahulunya jauh, kini dah beberapa hari sahaja di depan mata. Tapi siapa yang berasa yakin dan amat pasti bahawa dia tidak akan menutup mata sebelum Ramadhan sempat menjengah ? Sama-sama kita fikirkan.

Ramadhan adalah bulan istimewa. Istimewa di mata sesiapa yang punya mata hati, tapi tidak bagi siapa yang jiwanya mati.

Ramadhan adalah bulan rahmat. Tapi siapa yang benar-benar mengambil kesempatan pada waktu keemasan ini ? Dan berapa ramai yang FAHAM apa itu Rahmat sebenarnya ? Sudah tentu tak berkait dengan fulan bin Rahmat @ Rahmat bin fulan.

Ramadhan bulan ibadat. Tapi mengapa yang dibilang hanya solat terawikh ? 8 atau 20 rakaat ? Imam mana yang qiraatnya sedap, yang mana tidak ? Tak kurang juga, yang mana lembab, yang mana cepat ? 

Kelebihan Ramadhan ada banyak lagi. Cukuplah sekerat sahaja yang diutarakan.

Maka, timbullah persoalan...

Aku kalau bulan biasa, sembahyang pun sekerat-kerat... Tapi kalau bulan Ramadhan, aku antara last man standing semasa terawikh...

Aku sangat kedekut bila Hari Raya, tapi bulan puasa aku sanggup berhabis banyak untuk jamuan berbuka puasa.

Ada banyak lagi persoalan-persoalan... Tapi cukuplah sekerat sahaja yang dibincangkan.

Jom kita masuk topik post yang sebenarnya...

Tak salah berubah... Ke arah kebaikan.

Jika kita merupakan golongan yang menanti-nantikan saat yang paling sesuai... untuk berubah, Ramadhanlah masanya.

Berubah dari segi apa ? Ibadat je ke ?

Of course, tidak. Berubah dari segenap aspek kehidupan : Ibadat no 1, akhlak, gaya kerja, sikap, hubungan sesama manusia, hubungan dengan ibu bapa dan lain-lain aspek kehidupan yang dirasakan penting.

Oleh itu, sudilah saya menghighlightkan satu aspek yang dirasakan amat penting dan perlu diubah oleh saya sendiri dan sahabat-sahabat seperjuangan sekalian. Saya bukanlah orang yang begitu layak untuk berbicara tentang ibadat. Tapi, sebagai Muslim harus diingat, bahawa setiap pekerjaan mampu menjana pahala, atau menyumbang dosa bagi kitab-kitab catitan kita.

Adab bila berhadapan dengan guru

Jika dilihat sekali lalu, sudah tentu ada yang tersenyum, ada yang termasam dengan aspek ini. Cerdik pandai dahulu kala amat peka terhadap perkara-perkara yang dianggap mudah oleh sebahagian besar masyarakat.

  • Menghormati guru
Penuntut ilmu hendaklah menghormati guru mereka selagi tak bertentangan dengan syara'. Tak kisah berbeza pangkat atau darjat, tapi dalam pembelajaran guru berada tahap yang lebih tinggi berbanding pelajar-pelajar.

Penuntut ilmu juga haruslah menjaga hati guru. Islam adalah agama yang penyantun, dan mengiktiraf golongan berilmu, lebih-lebih lagi tenaga pengajar. Persoalannya, apa contoh-contoh perkara yang mengguris hati guru ?
Senang sahaja, segala perbuatan yang disengajakan untuk mengguris hati guru langsung atau tidak. Contoh paling mudah ialah menidurkan diri dalam kelas. Jika tertidur, mungkin tak mengapa, tapi rugilah kita sebagai penuntut ilmu terlepas isi-isi penting. Jika sengaja tidur, dengan menundukkan kepala, berbantalkan tangan... sudah tentu itu dikira sebagai provokasi terhadap guru itu. Seolah-olah, kita ingin menyatakan bahawa pengajaran ustaz/ustazah/teacher itu, sangat tidak menarik...... dan lebih baik TIDUR.

Contoh lain, sengaja tidak menghadirkan diri ke kelas-kelas yang diketahui umum kewujudannya. Tanpa sebab yang kukuh. Seolah-olah ingin memberitahu semua orang bahawa kita mampu berjaya sesuatu course tanpa bergantung pada guru. Self Study lagi utama. Padahal semua orang tahu, bagaimana sebenarnya status anda dalam pembelajaran.

Contoh lain, mengelak guru yang dirasakan kurang sesuai dengan jiwanya. Tanpa ada alasan yang agak munasabah, kerana semua pelajar lain bersikap biasa sahaja. Perlu diingatkan, bahawa guru-guru di universiti adalah diiktiraf dan dipilih oleh pihak atasan. Berdasarkan keupayaan, bukan atas dasar suka sama suka.

Contoh yang paling DAHSYAT ialah, anda melakukan semua perkara yang dinyatakan di atas, TANPA ADA sekelumit pun rasa bersalah, segan mahupun malu atas perbuatan anda. Dan ANDA TAK MAHU BERUBAH !!

Sahabat-sahabat yang dikasihi,

Peribahasa Melayu ada menyatakan, alah bisa, tegal biasa.

Sudi saya mengingatkan di sini, peribahasa ini sangat praktikal dan realiti dalam kehidupan.
Apa yang dibimbangi sekarang ialah jika masih ada individu-individu antara kalangan kita, mahupun masyarakat amnya... Tak sedar bahawa segala perbuatan yang dilakukan pada usia muda, akan berlarutan hingga usia tua. Jika perkara baik alhamdulillah, jika buruk padahlah jawabnya.

Oleh itu, tak salah kita berubah - ke arah kebaikan. Kita mesti dan harus cuba serta jangan putus asa. Mana boleh nak dapatkan sagu, tanpa dipecahkan ruyungnya.

Ramadhan al-mubarak, inilah masanya. Kerana syaitan-syaitan dibelenggu, dan nafsu agak terkawal dengan berpuasa.

Manusia yang hebat bukanlah manusia yang berjaya menawan sebuah kota yang kukuh, bukan Firaun yang reti membuat piramid, bukan maharaja yang membina Tembok China tapi manusia yang hebat ialah manusia yang mampu mengawal dirinya sendiri- Baik dari segi nafsu, rasa marah, mahupun perasaan ingin tidur dan lemah semangat.

Jangan lepaskan peluang untuk berubah ke arah kebaikan, dan tak pernah dalam sejarah ada orang dihalang mengubah dirinya ke arah yang lebih baik.... Kita semua manusia, punya kelemahan masing-masing. Jangan pula cepat mengjustifikasi seseorang, hanya kerana peristiwa lampaunya...

Selesaikan masalah yang timbul dengan solusi yang bersesuaian, jangan seperti meneguk Panadol di kala sakit perut.

Sekian sahaja. Saya juga ingin mengisytiharkan bahawa saya amatlah tidak setuju dengan sebarang usaha ke arah perbuatan yang tak menghormati guru. I have done my part. Now, it's your turn !

p/s : Post ini sedikit provokatif, tapi tolonglah melihatnya dari segi positif. Kasar tak bermakna tak sayang !!

Suara Sahabat,
Class rep yang memang tak guna....


kekerasan. 

Berbuat Baik & Bersabar Di Atas Perilaku Manusia

Posted by GEN 05 on Sunday, June 6, 2010 , under | comments (0)



Sekadar gambar hiasan


Tuntutan Berbuat Baik  Dan Bersabar Di Atas Perilaku Manusia

(Hadis Riwayat Muslim)  

Seorang lelaki bertanya:
“Wahai Rasulullah sesungguhnya aku mempunyai beberapa orang kerabat, yang hubungan aku erat dengan mereka tetapi mereka memutuskannya. Aku berbuat baik kepada mereka tetapi mereka berperangai buruk kepadaku. Aku bersabar menghadapi sikap mereka itu tetapi mereka menganggap sikapku itu adalah bodoh.”
Kemudian Baginda menjawab:
”Sekiranya benar sepertimana yang engkau katakan itu, maka seolah-olah engkau menyuap mereka dengan abu yang panas, sedangkan engkau sentiasa mendapat pertolongan daripada Allah Taala selama mana engkau berada di dalam kebenaran atas perkara yang demikian itu”.
Huraian:
  1. Islam mengajar umatnya supaya banyak bersabar di dalam semua keadaan sama ada ketika senang atau pun susah, kerana ia merupakan pengukur darjat keimanan seseorang. Allah sentiasa memberi pertolongan kepada orang yang sentiasa sabar dan benar dalam bertindak.
  2. Islam mengajar umatnya supaya jangan membalas keburukan orang sebaliknya menambahkan lagi kebaikan terhadap mereka. Mudah-mudahan dengan itu, hati mereka menjadi lembut dan baik.
  3. Setiap umat Islam wajib menghubungkan silaturrahim dan haram memutuskannya.
  4.  
  5. "Saya diutus demi untuk menyempurnakan budi pekerti yang mulia." - Rasulullah S.A.W.
    "Apabila kita kejar dunia, dunia akan lari; tetapi apabila kita kejar akhirat, dunia akan mengejar kita." - Dato Dr. Fadzillah Kamsah
     

Terungkapnya Dokumen Israel Berisi Nama-nama Aktivis yang Harus Dibunuh

Posted by Mohd Nurishaq Mohd Fauzi on Tuesday, June 1, 2010 , under | comments (0)



http://b.cdn.tendaweb.com/fckfiles/image/dunia/dok.jpg

Penyerangan kapal Mavi Marmara yang mengangkut aktivis dan bantuan kemanusiaan untuk Gaza secara membabi-buta oleh pihak Israel pada subuh hari Isnin (31/5) kelmarin, dan menewaskan sedikitnya 16 orang aktivis, ternyata telah direncanakan dan ditargetkan sebelumnya oleh Israel.

Fakta tersebut terungkap pasca jatuhnya sebuah dokumen dari saku seorang tentara Israel yang menduduki dan menyerang kapal Mavi Marmara, yang berisi daftar nama-nama aktivis yang harus dibersihkan dan dibunuh.

Dokumen tersebut ditemukan oleh seorang aktivis di geladak kapal Navi Marmara dan segera disiarkan oleh beberapa media internasional, khususnya media-media Turki yang ikut serta dalam rombongan kemanusiaan tersebut.

Terungkapnya dokumen berisi daftar nama-nama aktivis yang akan dibunuh oleh Israel tersebut mengundang keterkejutan dan protes keras di Turki dan di beberapa negara lainnya.

(www.eramuslim.com)